– Omgeving

Het heuvelachtige gebied rondom Ostuni is bekend om zijn kegelvormige huisjes (trulli), prachtige zand- en rotsstrandjes, pittoreske stadjes, olijfgaarden in rode aarde en vrijwel altijd een blauwe lucht en een heerlijke temperatuur. Van mei tot november een ideaal vakantieoord en ook nog eens relatief goedkoop, zeker voor Italiaanse begrippen.
Vanaf Ostuni zijn er naar alle kanten uitvalswegen naar leuke oude stadjes met vele bezienswaardigheden, elk met een heel eigen karakter en een adembenemend sfeervol ‘centro storico’: Cisternino, Locorotondo, Martina Franca, Ceglie Messapica, Francavilla Fontana, Carovigno en Fasano.
In juli en augustus heeft elk stadje een zomerprogramma: bijna elke avond zijn er feesten of is er wat te doen op de piazza en in de straatjes van het oude centrum.

Toeristische hoogtepunten in de omgeving van Ostuni

Als je van Ostuni naar Cisternino, Locorotondo, Alberobello of Martina Franca rijdt, kom je door de Valle d’Itria, het gebied waarin de Trullo Vallegna ligt. Door de hele vallei verspreid liggen duizenden trulli in allerlei soorten en maten. Sommige zijn vervallen, andere zijn prachtig opgeknapt, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan het sprookjesachtige voorkomen van de streek.

Puglia kent een groot aantal Noormannen-kastelen uit de 13e eeuw. Dat van Ostuni is in de 15e eeuw afgebroken om plaats te maken voor de kathedraal, maar in Ceglie Messapica, Carovigno, San Vito dei Normanni, Francavilla Fontana, Oria, Mesagne, Manduria en, verder weg, in Bari en Trani zijn er nog indrukwekkende kastelen in volle glorie te bewonderen. Voor het beroemdste kasteel – het octagonale Castel del Monte – moet je nog iets verder rijden.

Alberobello is een stadje waarvan het oude centrum alleen maar uit trullo’s bestaat. Het is door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is het meest toeristische plaatsje van Puglia, maar buiten het hoogseizoen zijn er dagen waarop je zelfs hier geen toerist tegenkomt.

De universiteitsstad Lecce wordt vaak het Florence van het Zuiden genoemd. Een erg mooie en sfeervolle oude stad, met een overvloed aan barokke kerken en paleizen.

Bij Castellana Grotte vind je de grootste druipsteengrotten van Europa.

De oude Griekse stad Taranto heeft een wereldberoemde Nationaal Archeologisch Museum. Hoogtepunten van de collectie zijn bronzen en marmeren sculpturen, beschilderd aardewerk en gouden juwelen uit de tijd dat het gebied nog een Griekse kolonie was.

Bij het gezellige stadje Fasano is een safaripark.

Langs de oude Via Traiana liggen de ruïnes van de Romeinse nederzetting Egnazia.

Verder naar het Noorden vind je langs de kust de pittoreske stadjes Monopoli, Polignano al Mare, Giovinazzo, Trani en de hoofdstad van Puglia Bari, waar Sint Nicolaas ligt begraven in de kathedraal.

Naar het Oosten ligt Brindisi. Hier markeert een zuil het einde van de Romeinse Via Appia. In de Oudheid was dit een belangrijke haven: de Romeinen gingen hier scheep naar Griekenland. Jaarlijks wordt hier de befaamde Brindisi-Corfu Regatta georganiseerd. In de door palmbomen omzoomde hoofdstraat kan je gezellig winkelen.

Naar het Westen ligt Matera, nog een plaats die door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Wandelend door de oude stad die geheel uit grotwoningen – sassi – bestaat, waan je je in een Bijbels landschap (niet voor niets nam Mel Gibson er de film The Passion of the Christ op)

Naar het Zuiden, voorbij de barokke stad Lecce, zijn vooral de vissersplaatsen Otranto en Gallipoli een bezoek waard. De kathedraal van Otranto heeft een uitzonderlijk, duizelingwekkend 12e eeuws vloermozaiek.

N.B. Vrijwel alle winkels zijn geopend van 9.00-13.00 uur en van 17.00-21.00 uur.
Tussen 13.00 en 17.00 uur eten de Italianen en houden zij een middagdutje. De meeste straten zijn dan uitgestorven.
Houd daar met het plannen van je uitstapjes rekening mee!